QUARTA PART
JACK



Pàgina 183

 

«Aquest és el meu secret. És molt senzill.

 


Només hi veiem bé amb el cor.

L’essencial és invisible pels ulls.
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY, El petit príncep»

Aquesta és una cita del llibre El Petit príncep, segurament la lliçó més important del llibre i que aquí s’usa per introduir aquesta part, en la que sentirem la veu de Jack.

 

– El Petit Príncep

http://apliense.xtec.cat/prestatgeria/a8901109_825/llibre/

 

– El Principito
http://apliense.xtec.cat/prestatgeria/a8901109_829/llibre/

 

– The Little Prince
http://apliense.xtec.cat/prestatgeria/a8901109_835/llibre/
 
 
Pàgina 198

 

«Jo crec que era l’únic que no en sabia res, a part de la Summer i potser la colla de Dracs i masmorres.»

 

Dracs i Masmorres (títol original en anglès, Dungeons & Dragons) és una pel·lícula de fantasia de l’any 2000 dirigida per Courtney Solomon i basat en el joc de rol Dungeons & Dragons. Aquesta pel·lícula ha sigut doblada a diverses llengües, entre elles el català.


La història tracta del pervers mag Profion que intenta controlar els dracs vermells amb un potent artefacte, i vol destronar la idealista jove Emperadriu Savina d’Izmer.

Dungeons & Dragons és un dels primers jocs de rol moderns. De fantasia medieval; va ser publicat per primera vegada l’any 1974. Provenia dels típics jocs de taula de guerra que es jugaven amb paper, llapis i daus. També es coneix pel nom de Dracs i Masmorres atès la traducció de la pel·lícula del mateix nom, i la sèrie animada emesa per televisió al nostre país amb un èxit moderat.
Els jugadors s’inventen un personatge que viu moltes aventures imaginàries ja sigui combatent monstres ficticis, reunint tresors, interactuant entre ells, i van guanyant punts.
 
 
Pàgina 200

 

«La primera nevada va ser just abans del Dia d’Acció de Gràcies.»

 

El dia d’acció de gràcies (en anglès Thanksgiving) és una festa anual per agrair a Déu la collita de la temporada. Als Estats Units se celebra el quart dijous de novembre. Al Canadà se celebra el segon dilluns d’octubre. Les famílies es reuneixen i fan un àpat tradicional.

 
 
Pàgina 204

 

«Vivíem a l’altre Broadway»

 

L’altre Broadway aquí indica el revers del Brodwany dels teatres i fantasia que coneixem. És un extrem del carrer de cases humils.
 
 
Pàgina 206

 

«Camp de golf de Wetchester.»

 

 

 

Pàgina 208

 

«I aleshores per dins crido: Oh noooooooo!, com el nen aquell de Sol a casa.»


Sola a casa és una pel·lícula del 1990. Kevin McAllister és un nen de vuit anys, membre d’una família nombrosa, que es queda abandonat a casa quan tota la família se’n va a passar les vacances a França. Kevin aprèn a valer-se pel seu compte i fins i tot a protegir-se de Harry i Marv, dos bergants que roben totes les cases tancades del seu veïnat. Quant la seva mare el troba a faltar, torna precipitadament a Chicago per recuperar el seu fill.
A Llatinoamèrica el film es va dir «El meu pobre angelet».
Pàgina 210

 

«Les pel·lícules de Charlie Brown.»

 

Peanuts o Charlie Brown i Snoopy, són uns curts animats que van sorgir d’una tira de diari els anys 1960 als EEUU.

 


Vídeos en espanyol:
http://www.youtube.com/watch?v=0MCGcy5q2Yg
http://www.youtube.com/watch?v=SUjpydCvh8Y
http://www.youtube.com/watch?v=RAzI9TukGDQ
http://www.youtube.com/watch?v=gUCXQ3JTx8I
 
 
Pàgina 215

 

«Janucá»

 

És una festivitat religiosa jueva que se celebra el desembre. Aquesta festivitat, també anomenada «festa de les llums», commemora el poder de la llum sobre la foscor i dura vuit dies consecutius.

 

S’encén una «janukia» o canelobre de nou braços (vuit per a cada dia que es commemora i un extra per encendre els altres). Les espelmes s’encenen després de la posta del sol, o al vespre, i es deixen enceses com a mínim mitja hora. El canelobre es col·loca al llindar principal de la casa, o prop de la finestra perquè la llum de les espelmes il·lumini el major espai possible i es recordi el miracle de la llum.

 

«Kwanzaa»

 

Kwanzaa és una celebració dels Estats Units que dura una setmana, des del 26 de desembre fins a l’1 de gener, en honor de l’herència i la cultura afro-americana. Compta amb rituals com encendre un canelobre amb set espelmes i culmina en una festa en la que es reparteixen regals. Es va celebrar per primera vegada el 1966-67.

El nom Kwanzaa deriva de la frase en suahili Matunda ja kwanza, és a dir, els primers fruits de la collita. Té el seu origen en el costum de reunir-se al voltant de la primera collita de l’any. És una festivitat social, de reunió, de comunitat.

 
 
Pàgina 217

 

«La mare del Julian ha retocat l’August amb el Photoshop.»

 

Photoshop es un programa informàtic que permet als usuaris editar fotos, incloent l’eliminació d’elements com ara d’objectes i persones.
Alguns exemples del que es pot fer amb Photoshop:

 

Pàgines 220/231

 

«Escola inclusiva»
En un Correu electrònic al Sr Culet, la mare de Julian li recorda que la Beecher no és una escola inclusiva. Una escola inclusiva permet que els estudiants amb necessitats especials puguin assolir una educació general.
Pàgina 241

 

Pòster de l’Imperi contraataca com el que Auggie deu tenir a la seva habitació

 

Pàgina 242

 

«-Ostres! ¿Tens la Xbox 360?
Tens algun joc de Halo?»

 

 

Halo es un dels jocs més usats per jugar online.

És un dels grans èxits de Microsoft. És una superproducció plena de detalls i d’opcions. Amb una ambientació perfecte que manté l’atenció i la tensió durant tota la partida.

 

 

 
 
 
 
 

 

Quan Jack va a casa d’ Auggie a treballar en el projecte de ciències, s’adona que Auggie té un iMac. I comenta que a casa només tenen un Dell antic.

IMac

Dell antic

 
 

Pàgina 243

 

«-¿I què et sembla això de fer agulles de vidre amb sal Epson?»

 

Com fer agulles de sal Epson ràpidament. Experiment de laboratori:
http://laboratorio-quimico.blogspot.com.es/2012/04/como-hacer-cristales-de-sal-de-epson.html

 

 
 
 

 

Pàgina 244

 

«Electropatata»


Jack i Auggie són socis per fer un projecte de ciències. Després de desestimar el rellotge de sol i el volcà decideixen fer la pila orgànica amb patata: la electropatata.

http://www.kidzworldespanol.com/articulo/1095-ciencia-detras-de-la-papa

 

 

 
 

Pàgina 246

 

«-El Justin és violinista -va aclarir la Via-. Toca en un grup de zydeco.»


Zydeco és una forma musical d’arrels populars i profundament nord-americana. Es va desenvolupar al Sud-oest de Louisiana al Segle XIX a partir de la música criolla. Combina elements del vell estil americà amb melodies de violí franceses i melodies celtes amb ritmes llatins.

 
 

 
Pàgina 247

 

«S’assembla a la música criolla»

 

La Música Criolla és una forma de Música Peruana, que combina influències africanes, espanyoles i andines. Va ser creada pels esclaus durant l’època colonial. El Gènere més popular de la Música Criolla al Perú és la marinera. Els ritmes són Festeig, Landó, esvoranc, Pregó, la zamacueca, vals peruà, el tondero, Alcatraz i altres. Es toca amb una barreja d’instruments espanyols i indígenes.
Fins el 1950 era una música privada que es tocava en reunions familiars, poc a poc es va recopilant i va assolint reconeixement.

http://www.amigosdevilla.it/musica/musica/criolla.htm